Bucătărie cu perete decorativ în nuanțe de albastru
Decorarea peretelui de bucătărie în nuanțe de albastru.
O poveste de amenajare cu suflet.
După mai mulți ani, într-o seară de decembrie plină de magie și aproape de sărbători, am luat o decizie pe moment: să transform bucătăria mea printr-o zugrăveală surprinzătoare. Inspirată de culoarea lunii octombrie la Blue Brush Studio, am ales cu curaj să aduc în viața mea nuanța Annie Sloan Wall Paint Chicago Grey. Așadar, pereții albi și unul galben de floarea-soarelui au fost înlocuite cu eleganța acestui gri sofisticat, în timp ce al patrulea perete (cel mai spălat de soare) a devenit o capodoperă de artă în nuanțe de albastru.
Chiar dacă nu a fost nevoie de reparații majore, doar de mici retușuri și un nou strat de vopsea, am hotărât să fac din peretele galben unul cu adevărat special. Cu pași fermi și inspirație din plin am spălat pereții cu apă caldă cu săpun, am aplicat o amorsă, am revopsit tavanul în alb, iar cei trei pereți au prins viață în eleganta nuanță Chicago Grey din gama Annie Sloan Wall Paint.
Această transformare a necesitat trei zile de muncă atentă, la care s-a adăugat încă una pentru a aduce în bucătărie mici detalii decorative, cum ar fi port-jardinierele din macrame. A fost o acțiune de două persoane, dar practic am lucrat cu schimbul. Bucătăria are 6,2 mp și înălțimea de 2,7 m.
Lista de materiale pentru zugrăveală:
- 100 ml săpun lichid sau detergent de vase;
- cârpă mai mare de bumbac pentru spălare și limpezire;
- ½ l de amorsă Harzo Strong pentru pereți (diluată cu apă cât să nu lucească după uscare);
- bidinea pentru amorsă;
- 1 l de vopsea albă pentru plafon în 3 straturi (cca. 8 mp);
- trafalet mare pentru vopsit pereți;
- tavă de trafalet;
- 1½ l vopsea de perete Chicago Grey Annie Sloan Wall Paint în 2 straturi, pe alocuri 3 (cca. 11 mp);
- bidinea și rolă de burete pentru aplicare (tehnică mixtă)
- o cutiuță de vopsea argintie Montonature pentru dunga decorativă;
- pensulă plată subțire (5 mm);
- benzi de mascare din hârtie (3,5 și 2 cm).
Produsele folosite pentru realizarea peretelui decorativ
- 0,5 kg glet Loft de la HARZO (direct pe galben, pentru texturare);
- 0,5 kg Artist Glet marca HARZO pentru aplicarea șabloanelor 3D
- șpaclu și gletieră de inox;
- pieptene cu dinți mari pentru striurile verticale;
- set burete de șlefuire Annie Sloan;
- șablonul 3D Stuff;
- bandă de mascare pentru fixarea șablonului;
- 250 ml lazură HARZO pentru perete;
- trafalet cu burete de 10 cm și o tavă;
- puțină vopsea cretoasă Annie Sloan Chalk Paint: Oxford Navy, Napoleonic Blue și Whistler Grey pentru pigmentarea lazurii;
- 120 ml vopsea de perete Napoleonic Blue Annie Sloan Wall Paint;
- 50-50 ml vopsea de perete Provence (rămasă de la un proiect vechi), Chicago Grey și Paled Mallow;
- 4 buc. bureți menajeri pentru aplicarea efectelor de culoare;
- placă de lemn stratificat pe post de paleta pentru amestecare culorilor.
Pașii de urmat
Notă: Am încercat să optimizez fazele de lucru ținând cont de timpii de uscare necesari. Am avut grijă tot timpul ca fiecare strat nou să se usuce perfect.
În primă fază am spălat tot peretele cu apă caldă și săpun, am limpezit cu apă curată, apoi am mascat totul (prize, întrerupătoare, linii de demarcație) cu benzi de hârtie și am aplicat amorsa. Unde s-a desprins vopseaua veche, am reparat cu glet Harzo. A urmat plafonul vopsit alb în 3 straturi. În timpii de uscare am aplicat modelele de glet (texturarea) și – pe măsură ce se usca gletul – le-am întins cu gletiera, apoi am zgâriat striațiile verticale cu ajutorul pieptenului. După uscare, am șlefuit ușor suprafața gletuită.
Observație: Nu vă speriați! Gletiera și șpaclul lasă urme cenușii pe glet. Este un efect spontan ce poate fi pus în valoare dacă lucrați cu nuanțe de alb. Altfel nu vă faceți griji, lazura și vopseaua de perete acoperă orice pată.
A urmat zugrăvirea pereților în Chicago Grey (2 straturi). În timp ce se usca primul strat, am aplicat modelele de șablon pe peretele decorativ. Am folosit câteva motive și în zona sobei de gătit, pentru mascare, acolo unde am observat pete de grăsime. La fel, am șlefuit ușor după uscare.
Observație: Dacă vă rămân mici pete unde e nevoie de încă un strat de vopsea, e suficient să aplicați un al treilea strat doar în acele locuri, cu pensula sau cu un trafalet micuț. Dacă folosiți vopselele de perete Annie Sloan Wall Paint, nu se vor observa corecturile sau intervențiile nici după un timp îndelungat.
Pentru colorarea peretelui decorativ am folosit lazură de perete pigmentată cu vopsea cretoasă Annie Sloan Cahlk Paint. Pentru acest strat de bază am ales trei culori relativ închise: Oxford Navy, Napoleonic Blue și Whistler Grey. Principiul de aplicare al culorilor a fost de la închis la deschis. Așa că am aplicat cele 3 culori cu trafaletul, aleatoriu, întrepătruns. Am folosit acelaș trafalet, nu m-a deranjat că s-au amestecat un pic culorile, dimpotrivă.
Observație: A rezultat un perete foarte închis la culoare, dar nu vă faceți griji: toate celelalte straturi adăugate deschid treptat culoarea.
Magia transformării peretelul de bucătărie
După uscare a urmat partea artistică: aplicarea culorilor de perete Annie Sloan cu buretele. Este la libera alegere felul în care aplicați straturile de vopsea, vă jucați cu petele de culoare și texturile rezultate. Eu am ales să colorez zonele șablonate cu Provence, cele texturate cu nuanțe de albastru și gri deschis. Cea mai deschisă nuanță, adăugată la final, a fost Paled Mallow. Am ales să nu folosesc nici o nuanță de alb pentru peretele decorativ.
Observație: Puteți crea venaturi, striații, pete de ombre (degradeu) sau chiar puteți adăuga efecte speciale lucioase sau metalice. Nu am mers cu toate culorile până la marginea peretelui, am ales să se termine treptat culorile avansând spre muchii.
La final, după uscarea completă, am mascat linia de demarcație dintre porțiunea albă și cea gri, și am trasat-o cu vopseaua acrilică argintie Montonature. S-a potrivit de minune cu mânerele cromate și accesoriile negre. Am îndepărtat hârtiile de mascare, am curățat faianța și întrerupătoarele cu sprayul de curățare Tec MultiClean. Am spălat geamurile și pardoseala din ciment sclivisit, am montat totul la loc și cu această ocazie mi-am reîmprospătat colecția de ceaiuri și mirodenii.
Condimentarea cu decorații
Pentru că se apropia crăciunul, am realizat cinci globuri texturate, vopsite în nuanțe de albastru Annie Sloan Chalk Paint (Old Violet, Oxford Navy și Greek Blue), pe care le-am agățat în fața ferestrei pe niște panglici argintii. Crengile proaspete de brad le-am aranjat într-un vas de lut proaspăt revopsit și am apucat să vopsesc și scaunul vechi al bunicii. Ultima mișcare a fost confecționarea suporturilor de macrame pentru ghivecele cu plantele cățărătoare.
Această transformare nu a fost doar o simplă împrospătare, ci o adevărată călătorie artistică. De la texturi în alb și gri deschis la accente subtile de albastru, bucătăria mea acum strălucește în frumusețe și armonie. Iar povestea acestei metamorfoze nu s-a încheiat aici, ci este doar începutul unei serii de proiecte care îmi vor aduce în casă tot mai multă bucurie și inspirație. Stați pe-aproape pentru următoarea poveste de transformare!
Text și execuție: Kati Moscu