Blog

Ceară sau lac?

Ceara îmi aduce aminte de perioda școlii gimnaziale, când în primele zile de școală, după vacanțe, sălile de clasă ne primeau cu un miros aspru,  pătrunzător, dat de o podea frumoasă și curată. Vremea aceea a trecut și din păcate nici școala respectivă nu mai există. A devenit o ruină în mijlocul unui oraș transilvănean, dar mie îmi evocă amintiri foarte dragi: acolo am învățat tot ce aveam nevoie. Liceul a devenit doar ceva obligatoriu înainte facultate.

Legătura dintre memorie-afectivitate-miros este una foarte puternică, dar haideți să recunoaștem că mirosul de terpentină nu evocă tutoror amintiri și senzații pozitive. Situația însă este complet diferită dacă ne referim la ceara transparentă Annie Sloan Clear Wax. Aceasta are un miros plăcut, o consistență cremoasă și este foarte ușor de aplicat. Între altele,  conține ceară de albine și ceară carnauba, ambele fiind non-toxice și hipoalergenice. Conform standardelor europene, este certificată pentru a fi utilizată pentru jucării de copii (este toysafe). Dar haideți să vedem de ce și cum să o folosim.

După uscare, vopseaua Annie Sloan Chalk Paint dă o suprafață crețoasă, poroasă, fragilă și sensibilă la apă. Pentru protecție este obligatoriu să aplicăm ceara transparentă sau lacul Lacquer de Annie Sloan. Efectul: va adânci culoarea, parcă aduce obiectul la viață.

Ceara se aplică după ce vopseaua s-a uscat pe piesa de mobilier, într-un strat subțire, cu pensula de ceară care ne ușurează foarte mult munca. În lipsa pensulei, putem aplica și cu o cârpă moale, care nu lasă scame. Mai ales pe suprafețe mari este mult mai ușor de lucrat cu pensula.

După aplicarea primului strat trebuie să ștergem surplusul, altfel piesa de mobilier va rămâne lipicioasă și praful adunat pe ea îi va strica aspectul. Atenție: când ștergem surplusul, să nu o frecăm cu putere, doar să ștergem într-o direcție, ca și cum am șterge praful de pe ea. Dacă este vorba de o suprafață cu trafic mai intens (de exemplu o mobilă de bucătărie), atunci vă recomandăm să aplicați mai multe straturi de ceară pentru protecție. În cazul mobilei mele de bucătărie, am aplicat trei straturi de ceară. Între straturi trebuie să așteptăm o zi. Dacă dorim o suprafață un pic mai lucioasă, atunci după o zi putem să lustruim cu o cârpă moale, care nu lasă scame.

Ceara se va întări după 24 de ore, când putem pune piesa de mobilier în folosire, însă duritatea finală a cerei o vom obține abia după 2-3 săptămâni! În această perioadă trebuie să evităm să așezăm piese care ar putea lăsa urme, de exemplu o ceașcă fierbinte din ceaiul nostru preferat! După 2-3 săptămâni, ceara va forma o coajă tare, protectoare. Vă întrebați dacă se poate zgâria sau dacă se poate strica vreun fel? Răspunsul este: Bineînțeles! Ca și orice suprafată, dacă o zgârii cu o cheie sau dacă este folosită ca pistă pentru mașinuțe, acestea o vor marca. La fel, dacă picur pe ea lac de unghii sau dizolvant, acestea bineînțeles că vor lăsa urme, ca pe orice altă suprafată. Va trebui să avem grijă de ea, ca de orice alt tip de mobilier și să o curățăm cu o cârpă curată și cu soluție neagresivă pentru curățat mobilier. Eventualele urme sau mici zgrârieturi însă sunt ușor de corectat plin aplicarea unui strat subțire de ceară.

Atenție: să NU utilizăm ceara în spații unde mobilierul este expus la multă apă (de exemplu lângă chiuvete) și în exterior (soarele o va topi).

Dar haideți să vedem ce alte posibilități mai avem pentru sigilarea suprafeței  vopsite cu Annie Sloan Chalk Paint. Analizând alegerile clienților din România am observat o preferință pentru lacul Lacquer de Annie Sloan. Lacul, care se găsește atât în varianta lucioasă (Lacquer Clear Gloss), sau mată (Lacquer Clear Mat) dă o suprafață netedă și este recomandat pentru exterior sau pentru podele, pardoseli, trepte, adică pentru suprafețe solicitate,. Se recomandă aplicarea a două straturi, la interval de câteva ore dintre ele.  Se usucă repede și devine complet transparent. Vestea nemaipomenită este: contine protecție UV pentru a păstra culorile vibrante în aer liber, are un conținut redus de COV și este certificată ca Toy Safe. Deci, drum liber pentru proiecte outdoor!

Care este alegerea voastră: ceara transparentă Annie Sloan Clear Wax sau Annie Sloan Lacquer?

Sursă foto: anniesloan.com,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X