fbpx

Blog

Cum alegi butonii pentru o piesă de mobilă recondiționată?

Butoni mobila la Blue Brush Studio

Mâner sau buton?

Înainte de toate, trebuie să te decizi dacă vrei mâner sau buton pentru piesa ta de mobilă. Mânerele sunt elemente de tip bară, prinse în două puncte și distanțate de planul de fixare prin formă (indoită, curbată) sau cu ajutorul unor distanțieri. Butonul este un element punctiform (bilă, semisferă, cub, prismă etc.), prins de suprafață într-un singur punct.

Tehnic, cele două feronerii se deosebesc prin numărul de prinderi: mânerul se fixează cu două șuruburi, butonul are încorporat un singur șurub. Prin urmare, alegerea este o decizie funcțională (găuri preexistente) și/sau estetică.

Ce modificări ai de făcut pe piesa ta veche?

Te sfătuim să te hotărăști înainte să vopsești/șlefuiești piesa. Dacă ai avut butoni și dorești să-i păstrezi sau să-i schimbi tot cu butoni, nu ai nimic altceva de făcut, decât să verifici diametrul găurii. Asta dacă nu vrei să le schimbi poziția. Dacă tija butonului nou este mai subțire, folosește scobitori sau chibrituri la montaj. Le îndeși în gaură (se pot chiar lipi), le tai capetele în plan și le șlefuiești. Dacă e nevoie, chituiește în jurul lor. Dacă tija butonului nou e mai mare, lărgește gaura cu un burghiu sau o pilă rotundă.

Dacă ai avut mânere cu două găuri, sau vrei să modifici poziția butonilor, astupă găurile cu chit sau dibluri de lemn, chituiește, dă găurile noi pentru butoni, apoi șlefuiește suprafața.

Până aici e simplu.

 

Alegerea butonilor de mobilă

Pare pasul cel mai greu, pentru că ai o mulțime de opțiuni, însă este și o declarație estetică care foarte ușor poate deveni un brand personal. Folosește ceva uluitor, diferit de uzual, poate un model inspirat de natură sau realizat manual – depinde de tine.

Principii de alegere ai butonilor de mobilă:

  1. Stilul și armonizarea cu alte feronerii

Este principiul cel mai important. Care este stilul casei/ apartamentului tău? Poți să menții acel stil sau poți să-l schimbi prin detalii, dar e bine să știi exact care este intenția ta și să te ții de ea. Dacă ești indecis, caută piese asemănătoare cu ale tale și observă feroneriile aplicate.

De multe ori stilul piesei recondiționate dictează natura butonilor. În cazul acesta mergi liniștit pe mâna exemplelor istorice. Pentru piesele modeste însă butonul poate deveni detaliul cel mai important care aliniază obiectul la un anume stil. Dacă ai o piesă veche recondiționată cu vopsele de calitate și stil, vei alege butoni de mobilă pe măsură.

Ține cont de feroneria deja existentă în casa ta. Vrei ca piesele noi să se armonizeze cu cele vechi, vrei să creezi un contrast sau vrei să mergi pe o linie artistică, boemă în care îți permiți asocieri mai îndrăznețe?

  1. Mediul și funcționalitatea piesei de mobilier

Este indicat să ții cont de condițiile de mediu ale încăperii unde amplasezi mobila cu butoane: este într-o zonă în apropierea mării cu aer sărat, într-o zonă cu climă tropicală, expusă la soare, într-o încăpere umedă sau una care nu este încălzită?

Apoi contează cât de des și cine pune mâna pe butoni. Dacă sunt în casa ta unde tu faci regulile și știi că toți membrii familiei au grijă de obiecte, poți folosi materiale casante sau unele care necesită întreținere regulată. Dacă sunt într-o casă sezonieră, le folosești rar sau le folosesc și alte familii, alegi butoni din materiale mai rezistente și ușor de curățat. Dacă sunt într-un spațiu unde folosești des apa și ai tendința să prinzi butonii cu mâna udă sau murdară (bucătărie, baie, ateliere), iarăși trebuie să ții cont de acest lucru.
Cât de ușoară este piesa de mobilă pe care o mânuiești cu butonul, cât de ușor se deschide, se lovește o ușă de buton sau ai un animal de companie care obișnuiește să roadă? – toate răspunsurile la aceste întrebări sunt indicii de alegere.

  1. Tipul (scara, proporția și forma) butonului de mobilă

Butonii de mobilă sunt de foarte multe feluri: rotunzi, prismatici de formă pătrată sau dreptunghiulară. Ca regulă generală: cu cât este mai lung subansamblul piesei de mobilă (sertarul, ușa), cu atât și butonul poate fi mai lunguieț. Pe un subansamblu mic nu vei monta un buton de mobilă uriaș și pe unul mare nu vei aplica unul micuț. Dacă ai foarte multe butoane, nu le folosești pe cele mai mari, dar dacă ai doar câteva, pot deveni elemente de accent pentru piesa ta recondiționată.

  1. Materialul, finisajul și culoarea butonului de mobilă

La acest capitol contează cât de rezistenți trebuie să fie butonii de mobilă și ce senzații îți dorești?

Piatra artificială, sticla și metalele sunt materiale dure, reci; lemnul, ceramica, plasticul și textilele sunt mai fine, mai calde. Unele sunt casante (sticla, ceramica și plasticul), altele mai rezistente. Anumite materiale se corodează sau se pătează mai ușor decât altele. De ex. în condiții extreme, alama se comportă mult mai bine decăt aluminiul.

Procesul de finisare ai butonilor de mobilă vine cu foarte multe calități care țin de aspect, rezistență, senzații tactile și vizuale. Materialele aparente pot fi dure (antiderapante) sau șlefuite, polișate. Pot să aibă o suprafață cu modele în relief sau perfect netede. Dacă sunt vopsite sau sigilate, contează calitatea finisajului și tehnica de aplicare. Vopseaua aplicată prin galvanizare de ex. întotdeauna va fi mai rezistentă decât cea pictată de mână cu pensula.

Culoare butonului de mobilă o vei alege întotdeauna în funcție de culoarea piesei de mobilier recondiționată și cea a culorilor din încăperea unde se află piesa. Poți opta pentru o armonizare perfectă a culorilor (cere sfatul celor de la care ai cumpărat vopseaua de mobilă sau butonii de mobilier), sau poți transforma piesa ta recondiționată într-o declarație artistică prin butonii aplicați.

Câteva recomandări de stil pentru a alege butonii de mobilă perfecți

Pentru un stil boem se potrivesc butoni de mobilă din esențe nobile de lemn, texturi și culori îndrăznețe, materiale neobișnuite (de ex. sfoară), motive tradiționale sau tribale.

Pentru piesele vechi, rustice, recondiționate cu ajutorul unor efecte de antichizare/ învechire alege lemn, metal sau ceramică învechită, cu efect de uzură sau crăpare. Pentru un rustic contemporan alege butoni de mobilă din metal negru sau sticlă (șlefuită sau transparentă).

Piesele recondiționate în stil french country sau vintage strigă pentru pentru butoni de mobilă din bronz lustruit, cristal, ceramică de culori pastelate, modele florale.

Te întrebi dacă poți folosi  butoni diferiți pentru aceeași piesă de mobilă? Desigur, dar butonii trebuie să aibă cel puțin o caracteristică în comun (mergi pe principiul “firului roșu” din design): forma, mărimea, materialul, culoare etc.

 

Ce găsești în magazinul Blue Brush Studio?

La Blue Brush Studio alegi butonul de mobilă care ți se potrivește cel mai bine dintr-un sortiment de 27 butoni, majoritatea în culori pastelate, dar avem și câteva piese statement. Găsești forme rotunde,  ovale, prismatice, triunghiulare sau în formă de usturoi, din material ceramic, de sticlă sau metal, cu suprafață netedă sau în relief, cu elemente metalice de prindere aurii, argintii sau de alamă. Cel mai simplu e să vii la magazin să le vezi în realitate, dar le poți alege și de pe site: aici

Dacă nu ești hotărât, îți oferim cu mare drag consiliere. Te ajutăm să alegi ceea ce se potrivește cel mai bine pentru tine și piesa ta de mobilier recondiționată.

 

Text: Katalin Moscu

Credit fotografii: Blue Brush Studio, Pinterest

X