fbpx

Blog

Cum aplicăm foița metalică peste mobila sculptată?

Puțină istorie

Termenul de foiță de metal e folosit în mod obișnuit pentru foi subțiri de metal de orice culoare care nu conțin aur real. Foița de aur este aurul care a fost ciocănit în foi subțiri prin bătaia aurului și e adesea folosită la aurire (stratificarea foiței de aur peste o suprafață). Foița de aur e disponibilă într-o mare varietate de karate și nuanțe. Aurul cel mai des folosit e cel galben de 22 de karate. Aurirea tradițională cu apă e tehnologia cea mai dificilă, totuși e o formă foarte apreciată de decorare. A rămas practic neschimbată de sute de ani și se face încă manual.

Înnobilarea cu foițe din metale este o metodă de decorare folosită din Epoca de Bronz, și care a avut câteva renașteri de-a lungul istoriei, una din ele fiind pictura de icoane sau înnobilarea statuilor budiste. Forma în care o folosim astăzi datează din perioada arhitecturii renascentiste și mai ales baroce.

Fapt divers: arta culinară folosește foița de aur (fără gust) pentru decorarea unor deserturi și băuturi.

Foița subțire (LooseMetalLeaf) se aplică cu pensula pe forme în relief sau sculpturi, peste un strat de adeziv (GoldSize). În magazinul nostru găsiți trei tipuri de foițe: cel cu aspect auriu (realizat din bronz), cel argintiu (realizat din aluminiu) și cel din cupru. Pachetul conține 25 foi de 12,5×12,5 cm. Foițele sunt protejate cu hârtie subțire. Foițele sunt atât de subțiri încât se lipesc de orice suprafață umedă.

Totuși, tehnica este una relativ simplă, ușor de aplicat cu ustensilele potrivite.

Ghid de utilizare pas cu pas

  1. Vopsiți piesa de mobilă cu Chalk Paint®. Vopseaua cretoasă vă asigură o suprafață cu o aderență excelentă. Puteți utiliza foița și pe lemn natur, dar este posibil ca venatura să se vadă prin stratul subțire de foiță.
  2. Aplicați adezivul GoldSize strict pe porțiunile unde vine lipită foița. Adezivul este unul special, care se aplică cu pensula. La întindere are un aspect lăptos cu luciu albăstrui sau violaceu. Imediat după folosire spălați pensula cu adeziv, altfel devine neutilizabilă.
  3. Important: așteptați cu răbdare până când adezivul ajunge la consistența ideală. Dacă e prea lichid, foița poate patina pe suprafață. Așteptați cca. 15 min. până când adezivul se întărește un pic și devine transparent. Atenție la adeziv să nu se scurgă perimetral în zone unde nu doriți să lipiți foiță!
  4. Ștergeți orice urmă de prelingere al adezivului înainte să așezați foița. Dacă aveți mâinile curate și uscate, prindeți direct foița și așezați-o cu grijă pe suprafață. Altfel puteți folosi un pic de talc pentru degete.
  5. După ce ați apăsat peste tot prin tapotare cu vârful degetelor și foița s-a prins de suprafață, lăsați cca. 10 min. să se usuce, apoi cu o pensulă curată și uscată îndepărtați resturile de foiță. Colectate, aceste resturi pot fi refolosite.
  6. Sigilați foițele, mai mult pentru a împiedica pălirea lor în timp, dar și pentru a le conferi protecție. Dacă doriți să obțineți un aspect vintage, folosiți lac mat sau ceară. Dacă doriți un aspect mai strălucitor, folosiți lac satinat sau lucios.
  7. Annie vă demonstrează cum se sigilează o suprafață aurită cu ceară transparentă Clear Wax. Pensula de ceruit este dură pentru suprafețele acoperite cu foiță, prin urmare folosiți o cârpă moale din material natural. Ceara vă permite un pas diacent: antichizarea cu ceruri închise.
    Dacă folosiți lac pentru sigilare, asigurați-vă că-l întindeți cu o pensulă suficient de moale și mișcări fine. Se întinde bine și cu o rolă de burete.
  8. (Pas opțional!) Folosiți ceară închisă pentru a pune în evidență reliefurile – asta doar în cazul sigilării cu ceară transparentă. Acest prim strat conferă suficientă protecție pentru foiță, prin urmare ceara închisă poate fi aplicată mai ferm.

Urmăriți aici filmulețul lui Annie Sloan despre cum se aplică foița metalică pe suprafețe curbate.

Sugestie: pentru suprafețe plane și perfect netede există foițele metalice cu transfer (TransferLeaf). Aplicarea lor este identică cu cea a foițelor subțiri. Puteți urmări aici filmulețul.

X