fbpx

Blog

Ghid de vopsire pentru începători cu Annie Sloan Chalk Paint

Ce trebuie să știm despre vopseaua Annie Sloan Chalk Paint™?

Annie Sloan Chalk Paint este o vopsea cretoasă pe bază de apă, inventată pentru a recondiționa mobilierul vechi de lemn. Oferă multiple posibilități de exprimare artistică. Este densă, vâscoasă, grea, conține pigmenți puternici, o mare parte din cele 45 de culori sunt intense și saturate. Nu se scurge, este inodoră și ecologică. Necesită sigilare cu ceară sau lac pe bază de apă.

Nu există rețetă universal valabilă pentru aplicarea vopselei. Ea a fost gândită în așa fel, încât să acopere o plajă cât mai mare a posibilităților de recondiționare inclusiv pentru începători. Rezultatul depinde de îndemânarea celui care o folosește, condițiile de mediu (temperatură, umiditate, expunere la vânt și raze solare) și ustensilele folosite pentru aplicarea sa. Vopseaua Annie Sloan Chalk Paintse acomodează bine și este ușor de utilizat.

Punctul forte al acestei vopsele este că suprafețele peste care se aplică nu necesită o pregătire temeinică (decapare, șlefuire, grunduire), doar o curățare prealabilă de petele de grăsime. Urmați următorii 3 pași de recondiționare, și nu veți da greș:

 1. pregătirea suprafeței
 2. vopsirea suprafeței
 3. fixarea, sigilarea suprafeței vopsite.

Să-i luăm pe rând!

 1. PREGĂTIREA SUPRAFEȚEI

După cum v-am spus, pregătirea nu necesită fazele clasice de curățare. Este suficient dacă curățați piesa de praf și o degresați. Spălați bine suprafața cu apă caldă și detergent de vase. Dacă nu vi se pare îndeajuns, puteți folosi alcool technic. După spălare, clătiți suprafața cu apă caldă, apoi ștergeți-o sau așteptați până se usucă complet.

 

Suprafața trebuie șlefuită doar dacă vopseaua sau lacul vechi se exfoliază, piesa prezintă urme de lovituri sau uzură severă. Însă este adevărat că vopseaua aderă mai bine pe suprafețe mătuite cu o hârtie de șlefuit cât mai dură (granulație 80-180). Annie Sloan Chalk Paint™ aderă foarte bine la cele mai multe materiale (lemn, PAL melaminat, MDF, metal, plastic, piatră, ciment, sticlă etc.), de aceea nu este nevoie nici de șlefuire, nici de grunduire înainte de vopsire – nici măcar pe mobila lăcuită.

Dacă suprafața are defecte, fisuri, e crăpată, ține de faza pregătitoare corectarea acestora. Folosiți chit de lemn pentru înlăturarea fisurilor, iar după uscare șlefuiți fin pentru nivelare.

Dacă suprafața este reparată, curățată și uscată, puteți trece la vopsire.

 1. VOPSIREA SUPRAFEȚEI

Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint™ este pe bază de apă, ecologică, inodoră, deci nu veți avea nevoie de nici un fel de echipament de protecție. Pregătiți un recipient cu apă curată pentru înmuierea pensulei sau diluarea vopselei. Deschideți cutia cu deschizătorul în așa fel, încât să nu îndoiți capacul, astfel veți reuși să închideți la loc ermetic recipientul original. Amestecați bine vopseaua până la omogenizare agitând și straturile de la bază. Fiindcă vopseaua e colorată cu pigmenți organici care sunt mai grei decât ceilalți componenți, e foarte importantă amestecarea regulată a vopselei înainte de aplicarea fiecărui strat.

Sunteți gata de vopsire! Întrebarea e doar cu ce? Ustensilele le alegem în funcție de aspectul final dorit și experiența pe care o aveți. Noi vă recomandăm să vă formați mâna pe niște piese de probă. Vopselele sunt versatile, se pot realiza cu ele fel și fel de texturi de la cele vintage, antichizate până la cele moderne, netede. Toate ustensilele necesare le găsiți: aici

 • pensulele rotunde/ovale le folosim pentru obținerea unui aspect rustic.

Pensulele Annie Sloan Oval Bristle sunt dense, confecționate din păr natural de porc, prinse bine la bază. Au mâner de lemn cu o gaură pentru a putea fi agățate la uscat cu firele în jos. Sunt ideale pentru texturare. Perii vor lăsa urme în vopsea pe direcția pensulării, dar la fel de bine se pot obține texturi prin tapotare. Puteți pensula în toate direcțiile fără să se formeze picuri. Pensulele ovale le găsiți în trei mărimi: S, M și L – alegeți-o pe cea care nu vi se pare foarte grea și aveți priză bună pe ea.

Recomandare: Folosim această pensulă cu precădere pentru obiecte din lemn natur sau pentru piese vechi, îmbătrânite. Este unealta de bază pentru texturare.

 • pensulele plate le folosim pentru obținerea unui aspect neted, modern. Aceste pensule sunt din păr artificial, vârful firelor se subțiază pentru a permite o periere mai fină (feathering). Le puteți achiziționa în două mărimi: cel lat este recomandat suprafețelor mari, iar cel îngust pentru piese mici și canturi.
 • trafaletul îl folosim când dorim să obținem o suprafață uniformă, fără urme de pensulă. Mânerele Annie Sloan sunt suple, realizate din lemn, au o priză ușoară și plăcută, sunt refolosibile. Rezervele de burete se pot achiziționa și separat, dar mânerele sunt compatibile și cu alte tipuri de rezerve. Le găsiți în două dimensiuni: cu burete de 5 cm și de 10 cm. Pentru aplicarea vopselei cu trafaletul se recomandă diluarea cu 5-10% apă.

Recomandare: Ustensilele se pot combina, de ex. astfel: primul strat de vopsea nediluată îl aplicăm cu pensula în toate direcțiile, dar bine întins, al doilea strat diluat cu cca. 5-10% apă, cu trafaletul sau pensula plată, cât mai uniform, într-o singură direcție.

 • pistolul/pulverizatorul îl folosim când ne dorim o suprafață perfect netedă, fină, ca ieșită din fabrică. Fiind vorba de o vopsea groasă pe bază de apă, pentru pulverizator trebuie diluată în funcția de dimensiunea duzei.

După ce ați ales unealta potrivită proiectului, aplicați primul strat de vopsea nediluat. Așteptați până la uscarea completă. Timpul de uscare poate varia în funcție de temperatura și umiditatea aerului, dar și de calitatea suprafeței vopsite. Lemnul natural absoarbe vopseaua, prin urmare va avea nevoie de timp mai scurt de uscare. PAL-ul melaminat necesită mult mai mult timp, de la 4 la 24 de ore. Trebuie lăsat să se usuce bine, altfel al doilea strat va desprinde primul, și e mai greu de remediat ulterior.

Recomandare: Ca să vă dați seama dacă s-a uscat sau nu suprafața, puneți mâna pe ea. Dacă e rece, nu e uscată, dacă a preluat temperatura camerei, puteți aplica stratul următor.

Al doilea (și al treilea dacă este nevoie) strat de vopsea se aplică diluat cu cca. 5-10% apă, astfel se poate întinde mult mai uniform peste primul strat.

Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint™ este foarte densă, are o putere mare de acoperire (13 mp/strat/litru), de obicei acoperă perfect în două straturi. Există însă și excepții. Culorile puternice acoperă în două straturi, dar un alb sau crem se aplică în trei. Evident, puteți aplica și mai multe straturi. Mobila e gata vopsită când sunteți mulțumiți de rezultat!

Recomandare: Dacă nu vă plac deloc urmele de pensulă sau observați mici particule de pigment pe suprafață, puteți șlefui foarte fin și ușor după uscarea ultimului strat de vopsea cu un șmirghel fin (>320 sau buretele roșu din setul de șlefuire Annie Sloan Sanding Pads). Mare atenție, intervenția să fie doar de suprafață!

 1. FIXAREA/ SIGILAREA VOPSELEI

Vopselele Annie Sloan Chalk Paint™ necesită sigilare! Este o fază la fel de importantă ca vopsirea. Sigilarea protejează vopseaua, conferă rezistentă la uzură, o face impermeabilă și ușor de curățat. Pentu sigilare puteți folosi două produse: lac sau ceară. Le puteți comanda de: aici 

 • lacurile Annie Sloan Lacquer au fost concepute să reziste. Se pot folosi atât în interior cât și în exterior. Conferă protecție UV, deci piesele din exterior nu se vor decolora în timp. Folosirea lacului este recomandat pe orice piesă de mobilier care intră în contact direct cu apa – în baie sau în bucătărie – sau oriunde avem o suprafață cu uzură intensă, care necesită rezistentă și durabilitate. Găsiți două variante de lac: mat și lucios. Lacul lucios este mai rezistent și se aplică mai ușor decât cel mat. Din acest motiv, pentru suprafețele expuse la uzură intensă se recomandă aplicarea primului strat de lac lucios, iar pentru al doilea strat se poate aplica lacul mat, în cazul în care la final ne dorim aspect mat.

Recomandare: Aplicați lacul în strat foarte subțire, diluat cu cca. 5-10% apă! În cazul în care doriți să sigilați o suprafață vopsită în culori închise, pe lângă cei 5-10% apă, se recomandă adăugarea a cca. 20% vopsea (din aceeași culoare) în lac. După câteva ore poate fi aplicat al doilea strat de lac subțire, diluat cu puțină apă. Lacul se usucă în câteva ore, dar va ajunge la rezistența maximă în cca. 10  zile. Pentru o protecție mai bună puteți aplica și al treilea strat de lac.

 • lacurile Cedria sunt ideale pentru proiectele de mobilier, incolore, ecologice, pe bază de apă, versatile, rezistente și estetice. Lacurile poliuretanice din gama Protect-10 a fost concepute pentru protejarea podelelor de lemn, ne oferă 2 variante pentru interioare: lac mat și satinat. Seria Sol-lasur oferă 3 variante pentru interior-exterior cu protecție UV: mat, satinat și lucios (inclusiv cutii mici de 250ml. Naturmatt este un produs bicomponent, ecologic, super-rezistent la curățare și frecare, recomandat și pentru blaturi de bucătărie.

Recomandare: Nu este nevoie să diluați acest lac, dar dacă simțiți nevoia, o puteți face cu max. 10% apă. Variantele satinate și lucioase sunt mai ușor de aplicat. Se usucă în 24 de ore, dar ajunge la duritatea maximă în cca. 7 zile. Nu vă speriați când deschideți recipientele: toate lacurile pe bază de apă au aspect lăptos. Aplicate pe suprafețe, vor deveni perfect transparente. Încercați să închideți la loc recipientele cât mai etanș.

 • Ceara Annie Sloan Soft Wax™ conferă un aspect natural, mat și catifelat pieselor. Cerurile sunt de mai multe tipuri (cu pigmentații diferite), însă regula de bază este să folosiți prima dată ceara transparentă Clear Wax™ și doar peste un prim strat de ceară transparentă cele pigmentate. Acestea din urmă ne ajută în a obține diferite efecte: ceara închisă (maronie) Dark Wax™ pentru a obține un aspect vintage, cea negră Black Wax™ pentru un aspect retro sau industrial. Ceara alba White Wax™ se aplică direct pe suprafață în locul celei transparente pentru un aspect romantic, shabby chic, uscat de soare și vânt sau pentru a lumina și mai mult o suprafață vopsită în alb.
 • Ceara se aplică cu o pensulă specială pentru ceară, sau cu o cârpă care nu lasă scame (aplicarea doar cu cârpă se recomandă pentru suprafețe mai mici). După aplicare, surplusul de ceară trebuie șters imediat, înainte să se usuce! După întărirea completă a stratului de ceară (cca. 20 de zile) suprafața se poate curăța cu cârpă umedă. Piesele ceruite se comportă la fel ca mobila nouă: nu rezistă la zgârieturi, nici la temperaturi mari sau expunere la soare. Nu așezați pe ele obiecte fierbinți și nu le expuneți la umezire continuă. Pelicula de ceară este impermeabilă, însă apa trebuie ștearsă imediat de pe ea, altfel poate lăsa urme. În caz de deteriorare, suprafața ceruită se poate corecta relativ ușor: zona se curăță cu alcool tehnic, se revopsește și ceruiește. Periodic, (cam odată pe an) se recomandă reîmprospătarea stratului de ceară prin aplicarea unui nou strat. Nu este recomandată pentru exterior.

Acestea ar fi informațiile de bază necesare pentru inițierea primului proiect. Chiar dacă pare mai complicat la prima citire, în timpul lucruluivă veți da seama că totul vine de la sine. Cu produsele și uneltele adecvate e chiar simplu și distractiv! Lăsați-vă purtați de valul creativității.

Dacă între timp apar întrebări sau nelămuriri, ne puteți contacta la telefon, în e-mail, sau pe WhatsApp. Vă ghidăm cu drag!

Enikő și Kati

Blue Brush Studio

X