fbpx

Blog

Imprimeuri cu vopsea IOD (Paint Inlays)

Ce sunt imprimeurile cu vopsea?

Paint Inlays sau imprimeurile cu vopsea IOD sunt un produs revoluționar DIY, de primă clasă, calitate premium, care vă permit să explorați și să experimentați indiferent de nivelul la care practicați arta recondiționării. Sunt varianta ‘artizanală’ a transferurilor, dar nu sunt abțibilduri, folii sau decupaje. S-au născut în urma unui proces de testare care a durat 3 ani.

Aplicând imprimeurile cu vopsea IOD, modelele pictate se vor imprima în mod fizic pe suprafețele proaspăt vopsite. După uscare, se îndepărtează coala de hârtie de imprimare, care va lăsa în urma sa un motiv original pictat și o suprafață aproape la fel de fină ca untul.

Cum acționează imprimeurile cu vopsea IOD?

Imprimeurile cu vopsea IOD conțin picturi originale de calitate artistică, concepute anume cu scop decorativ. Datorită naturii organice, imprimeurile vor genera de fiecare dată un aspect unic.

Rezultatul vizual este intrigant, cu o textură complexă, în majoritatea cazurilor cu aspect învechit. Formula vopselei este ‘activă’ până în momentul sigilării, oferindu-vă posibilitatea de a personaliza aspectul final, de a interveni și cu alte tehnici înainte de finalizare.

Cum folosim imprimeurile cu vopsea IOD?

Pașii de urmat

 1. Planificați-vă designul înainte de a vă apuca de lucru.
 2. Ghidându-vă după caroiajul de pe verso, decupați imprimeurile conform proiectului și puneți-le deoparte. Dacă folosiți un model repetitiv, asigurați-vă că ați tăiat marginile neprintate în așa fel, încât modelul să continue fără întreruperi.
 3. Pe suprafața pregătită în mod corespunzător aplicați uniform o cantitate generoasă de vopsea minerală sau cretată. Lucrați pe porțiuni mici, nu mai mari de 30×40 cm pentru a nu permite vopselei să se usuce.
 4. Așezați imprimeul cu fața în jos pe suprafața vopsită încă umedă (pentru o identificare și poziționare mai ușoară, caroiajul este tipărit pe spatele foilor) asigurându-vă că nu apar cute.
 5. Pulverizați ușor și în mod uniform apă peste foaie. Cu ajutorul unui burete umezit, o cârpă moale împăturită sau rola rigidă IOD, apăsați cu mișcări ușorare și uniforme asigurându-vă ca partea pictată să ajungă peste tot în contact cu suprafața de decorat. Evitați presarea și întinderea excesivă a colii care ar putea cauza mânjirea vopselei imprimate.
 6. Repetați pașii 3-5 până la acoperirea întregii suprafețe de decorat asigurându-vă că fâșiile au fost atașate corespunzător. Caroiajul de pe verso vă este de mare ajutor în a le potrivi.
 7. Lăsați imprimeul să se usuce (verificați prin atingere). Timpul de uscare poate varia în funcție de condițiile mediului de lucru între 10 minute și o oră, dar e și mai bine dacă îl lăsați de pe o zi pe alta.
 8. Când sunteți pregătiți să îndepărtați foaia de suport, umeziți coala uniform prin pulverizare sau tapotare cu buretele umezit și așteptați 30 de secunde ca hârtia să absoarbă apa – lucru care va facilita desprinderea vopselei. Începeți îndepărtarea foii de hârtie dintr-un colt ridicând ușor hârtia. Păstrați unghiul de desprindere cât mai aproape de orizontală. Trebuie să se desprindă ușor fără a fi nevoie să trageți de ea. Dacă nu se desprinde, umeziți încă odată, așteptați un pic și încercați din nou.
 9. Dacă doriți, puteți folosi apă pentru a blendui sau a înmuia motivele imprimate, deoarece pigmenții sunt activi, iar desenul alterabil până la fixare. Inclusiv puteți picta peste cu alte culori.
 10. Odată ce sunteți mulțumiți de modelul imprimeului obținut, lăsați obiectul să se usuce complet. Timpul de uscare variază în funcție de grosimea stratului suport de vopsea, de cantitatea de apă folosită pentru umezirea foilor, temperatura și umiditatea aerului din încăperea unde ați lucrat. Dacă la atingere suprafața este rece, mai e nevoie de timp de uscare. Pentru siguranță, lăsați suprafața să se usuce 24 de ore.
 11. Este timpul să sigilați.

Cum sigilez după ce am folosit imprimeurile cu vopsea IOD?

Aveți la dispoziție mai multe opțiuni de sigilare:

 • Aplicați un lac pe bază de apă prin sprayare cu un pulverizator fin.
 • Aplicați prin pensulare direct peste lucrare un lac poliuretanic pe bază de apă. Atenție: modelul ar putea să se dizolve ușor; evitați să pensulați prea energic sau de mai multe ori în același loc.
 • Combinați cele două metode: pulverizați un prim strat de lac diluat cu aceeași cantitate de apă (50/50%). După uscare, aplicați un al doilea strat nediluat cu pensula.
 • Sigilați-vă lucrarea inițial cu un lac tip spray sau cu un lac fixativ special pentru atiști. După uscare aplicați lacul final dorit.
 • Puteți folosi ceară pentru a sigila piesa. Aplicați ceara conform instrucțiunilor producătorului, apoi lustruiți suprafața.

NOTĂ IMPORTANTĂ: Întotdeauna verificați compatibilitatea dintre vopsea și soluția de sigilare!

Pot folosi de mai multe ori imprimeurile cu vopsea IOD?

De parcă nu ar fi suficient să folosiți foile o singură dată pentru un rezultat cu impact, imprimeurile pot fi refolosite pentru a obține un design șters, antichizat cu restul de pigmenți reținuți de foaia de hârtie după prima utilizare. În funcție de model, câteodată foile pot fi refolosite chiar și a treia oară!

NOTĂ IMPORTANTĂ: Pentru cele mai bune rezultate, folosiți vopsele cretate ce nu conțin polimeri. (Nu pentru că nu ar fi compatibile cu acest produs, ci mai degrabă pentru timpi diferiți și metode de aplicare variate, pentru care în curând surorile IOD vor lansa noi tutoriale.)

Cum depozitez imprimeurile cu vopsea IOD?

Păstrați imprimeurile în ambalajul original la temperatura camerei și aer uscat, până la folosire. Mânuiți-le cu grijă și asigurați-vă că sunt perfect uscate în momentul folosirii.

După folosire, așezați foaia pe o suprafață orizontală cu imprimeul în sus și așteptați până se usucă complet. Dacă ați păstrat stratul de protecție, așezați-l înapoi peste imprimeu, între foi. La final așezați-le înapoi în ambalajul original, până la următoarea utilizare. Recomandăm să le păstrați mai degrabă pe orizontală, decât rulate în sul.

Pe ce suprafețe mai pot utiliza imprimeurile cu vopsea IOD?

Imprimeurile IOD au fost testate și pot fi folosite pe materiale textile, de plastic, ceramice și pe sticlă. Le puteți folosi și pe perete, dacă în prealabil ați aplicat un strat de vopsea cretată proaspătă. Și în acest caz este obligatorie sigilarea imprimeului cu lac.

Produsele noi sunt întotdeauna incitante. Nici nouă nu ne ies piesele din prima, dar exersăm și adunăm experiențe. Cu timpul ajungem să stăpânim orice tehnică. Aveți curaj să experimentați!

X