Designerii de interior, atunci când aleg nuanțele, se folosesc de o paletă de culori. Paleta de culori este special concepută pentru fiecare gamă de produse, pe baza roții culorilor elaborată de Isaac Newton în 1666. Roata culorilor este folosită atât în design-ul interior, cât și în diferite ramuri ale artei, sau în realizarea unui machiaj perfect.

Ce este roata culorilor?
Roata culorilor (color chart) este un grafic în formă de cerc în care este reprezentat întreg spectrul vizibil, de la roșu la violet. Toate nuanțele sunt obținute din cele trei culori de bază: roșu, galben și albastru (este ușor de reținut).
Pe roata culorii, acestea se situează în vârfurile unui triunghi echilateral înscris în cerc. Între ele, pe vârfurile unui alt triunghi echilateral, se află culorile secundare (obținute din amestecul a câte două culori de bază): portocaliu (roșu+galben), verde (galben+albastru) și violet (albastru+roșu), iar între acestea găsim culorile terțiare care se obțin din amestecul a două culori adiacente.
Astfel obținem un spectru de bază de 12 culori. Nuanțele diametral opuse pe roata culorilor sunt complementare: roșu-verde, galben-violet și portocaliu-albastru. Amestecând complementarele, rezultă griuri. Mărind cantitatea culorii calde, obținem tonuri de maro. Culorile calde sunt cele de pe partea stângă a spectrului: galben, portocaliu, roșu, iar cele reci de pe partea dreaptă: verde, albastru violet.

Interpretare diferită de Annie Sloan: nuanțe și culori pastelate pentru design-ul interior
În numărul recent al revistei #TheColourist, Annie Sloan a inclus propria sa interpretare a roții culorilor în forma unei planșe mari (A2), pe care a trecut toate nuanțele Annie Sloan Chalk Paint®, a mai inclus figuri pentru culorile pastelate, neutrele puternice și una pentru perechile de culori din care și-a obținut griurile.
Vezi aici lista de culori Annie Sloan!

În revistă, la pag. 67 găsiți un articol amplu despre subiect. Iar în acest video vă explică chiar Annie, cum să mixați culorile și cum să le așezați pe roata culorilor (pentru acest exercițiu vă poate fi de mare folos mușamaua siliconată (MixMat) pe care o puteți achiziționa de la noi):
Termeni importanți despre roata culorilor în design-ul interior
Roata culorilor te poate ajuta foarte mult dacă nu știi cum să alegi culoarea perfectă în amenajări interioare. Atunci când vorbim despre culori, folosim trei termeni importanți prin care le descriem.
Nuanța este însăși culoarea, adică denumirea sa: roșu, galben, verde etc. Este o informație cognitivă pe care majoritatea ne-o însușim relativ devreme.
Valoare sau tonul ne ajută să descriem cât de deschisă sau închisă este culoarea. Annie Sloan deschide tonul culorilor prin adăugare de alb (astfel se obțin culorile pastelate), și le închide prin adăugarea complementarei (nu prin adăugare de negru).
Saturația sau intensitatea culorii depinde de capacitatea de reflectare a luminii de către culoare, adică ne ajută să descriem cât de vie sau estompată este culoarea. Tonul și intensitatea sunt identificate de emisfera dreaptă a creierului, prin urmare sunt niște descrieri subiective.
Alege-ți culoarea ideală:
Vopsea cretă pentru mobilă Annie Sloan
Regulile spectrului de obicei sunt valabile pentru culorile saturate (adică oricât pigment am adăuga, culoarea nu se mai schimbă). Iubim culorile Annie Sloan tocmai pentru că mare parte din ele sunt nuanțe vii, saturate.

Alegerea culorilor în amenajare interioare
Partea cea mai interesantă a activității noastre este alegerea sau obținerea unor noi culori pentru spațiile interioare pe care le animăm.
O regulă foarte simplă este cea care descrie proporțiile culorilor într-o încăpere: 60% din încăpere (adică pereții și poate chiar și alte accesorii) este acoperit cu un neutru simpatic, o nuanță unificatoare. În cadrul acestei proporții ne putem juca cu cel puțin trei tonuri ale aceleiași culori neutre: închis, mediu și deschis.
Acest neutru (dacă nu este o culoare foarte apropiată de alb) de obicei se obține din două complementare. Una din aceste complementare poate deveni (dar nu este obligatoriu) culoarea dominantă, care stârnește interesul, prezentă în încăpere într-o proporție de 30%. Cei 10% rămași sunt nuanțele de accent (max. 2-3 în aceeași încăpere) ale elementelor decorative ce dau strălucire.

Firul roșu este leit-motivul locuinței: culoarea, elementul sau forma care se repetă în fiecare încăpere și care ne asigură că toate fac parte dintr-un întreg bine gândit.
Culorile și impactul lor emoțional, trebuie să fie strâns legate de activitățile care au loc în acel spațiu. Aceasta este însă o temă pentru un viitor articol de blog.

Vino la noi pentru consiliere gratuită!
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre cum folosim culorile în design-ul de interior, îi invităm în magazinul nostru din Cluj, pe str. Napoca nr. 2 să consulte paleta de culori: oferim consiliere gratuită în cazul în care folosiți produsele noastre.
Dacă doriți să aflați și mai multe, dați-ne de știre: la cerere, organizăm ateliere de o după-masă inclusiv pe tema alegerii culorilor în design-ul de interior. Și, desigur, puteți achiziționa noul număr al revistei The Colourist 😉
.


Articol scris de Kati Moscu, arhitect