fbpx

Blog

Servantă elegantă

Această piesă clasică, o servantă cu picioare și blat curbat, corp cu două uși din împletitură de trestie și două sertare, a sosit în atelierul nostru băițuit în culoare de nuc, cu feronerie de bronz. A așteptat cu răbdare în colț, între timp a suferit mici reparații estetice, iar noi mai trăgeam cu ochiul către ea în speranța sosirii inspirației divine. Ne-am imaginat-o în culori calde, antichizată cu ceară închisă, înobilată pe ici-colo cu ceară aurie și blatul natur.

Apoi, într-o zi ne-a căutat o clientă care își dorea un corp pe post de noptieră în dormitor. Ținea minte că, la un moment dat, văzuse în magazin o servantă care părea potrivită ca dimensiune. A plecat de la ideea de a găsi o piesă asemănătoare, vopsită Duck Egg Blue. I-am arătat noua piesă, dar între timp ne-am dat seama că această nuanță de vernil nu este suficient de dramatică pentru caracterul servantei.

Am primit fotografii cu dormitorul clientei, am aflat că nuanța ei preferată este Capri Pink și că și-ar dori un leitmotiv (în cazul ei o culoare) care să se regăsească în fiecare încăpere a apartamentului.

Ne-am ghidat un pic după finisajele metalice de cupru, de alegerea culorii Capri Pink era încântată, dar mai lipsea o nuanță. În final, am ales într-o manieră foarte îndrăzneață Napoleonic Blue.

După degresare am început cu interioarele, am vopsit în două straturi de Capri Pink sertarele și raftul. Așa cum v-am obișnuit deja, am aplicat un șablon cu frunze de monstera. După uscarea completă am sigilat cu lac mat Cedria. Ne place mult să lucrăm cu acest lac, care deși este numit mat, când bate lumina peste, are un luciu foarte fin și satinat care îi conferă o eleganță rafinată.

După ce am terminat cu părțile ascunse, am trecut la exterior. E deosebit de mare plăcerea să vopsim piese din lemn sau furniruite; este total altă senzație ca pe un PAL. Cine a încercat ambele, știe despre ce vorbim. Două straturi de vopsea au fost suficiente, nu ne-am grăbit, am lăsat o zi între ele pentru uscarea completă.

Pentru finisarea blatului am amestecat pigmentul pudră fabricat din metal pur, de culoarea cuprului, granulație 4000 (extra fină) Easy Clolour în lac mat Cedria, în proporție de cca. 1:2.

După uscarea perfectă am finisat toată piesa pe exterior – inclusiv blatul vopsit în cupru – cu același lac mat Cedria. Timp de o săptămână am admirat piesa astfel recondiționată într-un colț al atelierului. Doream să ajungă la clientă în stare perfect uscată și utilizabilă, după ce și lacul s-a întărit suficient.

Comoda (împreună cu un mic accesoriu) a ajuns în dormitorul clientei, care a fost încântată de rezultat. Acest lucru ne bucură nespus de mult.

 

Octombrie, 2021

X